A legjobb bőrgyógyászati szakemberek

Mit tud Ön az anyajegy eltávolítás kapcsán?

Vannak, akiken csak néhány található, mások tetemesebb mennyiséggel rendelkeznek. Az anyajegyek a születéskor még nem biztos, hogy láthatóak, de az évek teltével folyamatosan jelennek meg körülbelül 35 éves korunkig. A téma mellett elmenni semmiképpen sem szabad, hiszen az anyajegyekből akár rosszindulatú bőrdaganat, vagy más néven melanóma is kialakulhat. Mivel a melanómás megbetegedések száma az elmúlt években drasztikusan megnőtt, így mindenki számára javasolt a rendszeres kontrollvizsgálat, és szükség esetén az anyajegy eltávolítás. Még mindig él az a tévhit, miszerint célszerű nem megbolygatni az anyajegyeket, ám a szakorvosok véleménye is egyezik abban, hogy inkább ez ajánlott, mintsem túl későn észlelni vele a bajt.

A beavatkozás ma már lézerrel a legbiztonságosabb

Amennyiben tehát az eltávolítás mellett dönt, érdemes tudnia, hogy többféle módszer áll rendelkezésére, melyekről a vélemények eltérőek, és mindegyiknek megvannak a maga előnyei és hátrányai. A fagyasztás, a kiégetés, valamint a sebészi beavatkozás mellett az műtét lézerrel is történhet. Az eljárás során az anyajegy a lézer hatására gyakorlatilag elpárolog. Mivel azonban a szakember nem tudhatja pontosan, hogy milyen mélységben jár az eltávolítás során, így előfordulhat, hogy visszamarad a növedékből, amely így már lehet, hogy a roncsolódás következtében rossz irányba kezd el fejlődni. A tudomány mai állása szerint tehát a lézerrel történő eltávolítás nem túl megbízható, és a szövettani vizsgálatra sem biztosít lehetőséget. Ez azért rendkívül lényeges, mert ezen keresztül lehetne megbizonyosodni arról, hogy nem melanóma volt-e az eltávolított növedék.

Ha nagyon szem előtt volna

Gyakran előfordul, hogy az anyajegyek, vagy bőrfüggelékek a páciens arcán helyezkednek el. Ez nem csak zavaró lehet a hétköznapi tisztálkodás során, hanem esztétikailag is negatívan befolyásolhatja a megjelenést. A plasztikai sebészet természetesen lehetőséget kínál arra, hogy az eltávolítás arcról történjen, mégpedig rendkívül jó eredményekkel, ami a visszamaradó hegeket illeti. Az eljárás helyi érzéstelenítésben történik, mely során a szakember egyszerű kimetszéssel veszi le az anyajegyet, majd plasztikai varrattal történik a sebzárás. Az arc esetében is figyelembe veszi az orvos az anyajegy elhelyezkedését, és a heggyógyulás optimalizálása érdekében a bőrredőknek megfelelően ejti a metszést. Mérettől függően fél-kettő centiméteres, fehér hegvonal marad, jó hír viszont, hogy az arcon a test más területeivel szemben nagyon gyors gyógyulásra lehet számítani.

Nagyon fontos a rendszeres kontroll

A bőr rendszeres átnézése elengedhetetlen ahhoz, hogy még időben észlelje, ha valami a megszokottól eltérő. Nincs ez másként az anyajegyek esetében sem, melyekkel legalább évente egyszer érdemes szakembert felkeresni. Az anyajegy szűrés során általában szabad szemmel is el tudja dönteni a bőrgyógyász, hogy jó, vagy esetleg rosszindulató elváltozással van dolga, de a biztos eredményekhez jó, ha dermatoszkópot is használ. Arra is lehetőség van, hogy nagy felbontású kép készüljön a növedékről, mely a következő ellenőrzés alkalmával nagyon hasznos lehet az esetleges változások szemügyre vételéhez.

Milyen mélyre kell nyúlni zsebünkben?

Az operáció ár tekintetében úgy alakul, hogy mindig az első levétele kerül a legtöbbe, az azt követőek pedig olcsóbbak. A díjak 20-40 ezer forintig terjedhetnek, és általában a szövettani vizsgálatért külön kell fizetni, az összeg 7000 forint körül mozog. Abban az esetben, ha több anyajegytől szeretne megszabadulni, érdemes ezeket egyszerre levetetni, ugyanis ekkor a legtöbb klinikán jelentős kedvezményeket kaphat mind a beavatkozást illetően, mind a szövettani vizsgálatokat. Élve a kedvezményes lehetőséggel darabonként akár már 10 ezer forintért megszabadulhat a nem kívánt kinövésektől. A lézeres anyajegy eltávolítás ára 15 ezer forint körüli összegért már elérhető, ám érdemes szakorvosával konzultálnia arról, hogy valóban ez a megoldás bizonyul-e a legjobbnak, vagy ajánlott inkább a sebészi kimetszést választania.

Mi a teendő a beavatkozás után?

A korábbiakban már többször említett lézeres módszerről érdemes tudnia, hogy sokak szerint szebb eredményre vezet, mint más eljárások a területen. A hideg levegős hűtésnek köszönhetően a beavatkozás fájdalommentes, azonban a beavatkozást követően néhány dologra mindenképpen oda kell majd figyelnie. Az anyajegy helyén levő kis var 1-3 héten belül leesik, és helyén rózsaszín bőr jelenik meg. Ezt feltétlenül óvni kell a napsugárzástól, és a szolárium fényét is ajánlott kerülnie egy ideig. Abban az esetben, ha nagyobb anyajegyről van szó, tűvel történik az érzéstelenítés, utána pedig fontos, hogy néhány napig ne érje víz az így kezelt bőrfelületet.

Létezhet anyajegy eltávolítás ingyen?

Jogosan merül fel a kérdés Önben, hogy lehetséges-e az ingyenesen hozzájutni a kezeléshez. Az egészségbiztosítás keretein belül is mód van arra, hogy a gyanúsnak vélt anyajegyektől megszabaduljon. Sokan mégis magánorvoshoz fordulnak, hiszen úgy vélik, ha fizetnek az eljárásért, akkor elvárhatják, hogy a hegek lehetőség szerint a legkevésbé látszódjanak a beavatkozás után. Ha Ön is csak a legjobbal éri be, ha hasonló, esztétikai jellegű eljárásról van szó, vegye fel a kapcsolatot az általunk ajánlott szakemberek egyikével!

Oldalunkon összegyűjtöttük a szakma legjobb sebészeit, hogy Ön nyugodt szívvel választhasson közülük.

Válasszon orvost most!